Önskar er alla en trevlig helg och glad påsk!

01.04.2015 17:47

Historian om Blåkulla.
Snart är det Skärtorsdagen! En dag med påskägg och barn som klär ut sig till häxor för att senare resa till Blåkulla. 
Detta är inget nytt utan historier om Blåkulla har berättats sen medeltiden. Saga eller inte,berättelserna om häxor och Blåkulla fick förödande konsekvenser för folket under slutet av 1500- talet och 1600-talet. 
Till Blåkulla flyger man. Vanligtvis använder man en uppochnervänd ko men andra djur går självklart bra. Men det har även förekommit att häxor har flugit till Blåkulla på klockare, präster och i några fall på borgmästare. Blåkulla är en storbondes gård som ligger med vacker utsikt över en äng och en särskild beteshage. Där kan man parkera sina uppochnervända kor, klockare, präster och borgmästare eller diverse andra djur som man flugit dit med. Inne i storstugan är det dukat till gästabud, där det serveras bröd, smör, ost, fläsk och annat gott. Bordsändarna är belysta av uppochnervända kärringar, dessa har ljus i sina kroppsöppningar och tjänstgör som kandelabrar. Värd för själva festen är djävulen själv. Han är till dagens ära, klädd i grå väst, blå byxor, röda strumpor med tofsar och en höghatt även den med tofsar. Festen börja med en riktig matorgier. Efter det är det dans med svordomar och slagsmål. Djävulen spelar harpa som han stämt med en eldgaffel. De uppochnervända kärringarna som tjänstgjort som kandelabrar, kommer nu till ny användning. De är fortfarande uppochner, men man har tagit bort ljusen och de trumpetar då med sina kroppsöppningar till musiken. Festen avslutas med en sexorgier och efter det flyger häxorna hem. 
Det är säkert några av er som ler lite till sagan. Men under 1600-talet, användes sagan inom juridiken för att döma oskyldiga människor för häxeri. Detta tillsammans med vuxna människors rädsla, den tidens livsuppfattning och utnyttjandet av barns fantasier och berättelser. Sagan bidrog till en enorm människoförföljelse som resulterade i att hundratals människor avrättades i vårt land. I det vi kalla häxprocessen.